Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

Wat is psychosomatische oefentherapie

Het woord ‘psychosomatiek’ of ‘psychosomatisch’ komt van de woorden ‘psyche’ (geestelijke of psychische gesteldheid) en ‘soma’ (lichaam). De behandeling richt zich op lichamelijke klachten die een relatie hebben met spanning of stress, onverklaarde pijn en vermoeidheid.

Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. U kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. Ik, als psychosomatisch oefentherapeut, kan u helpen lichaam en geest weer in balans te brengen.

psychomatische klachten

Stress moet aan en uit kunnen

Stress, we hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als we ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. We hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer we stress niet afwisselen met ontspanning en herstel.

Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer we uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress we afgeven.

Psychosomatische klachten

Enerzijds kunnen we stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer onze concentratie vermindert, we prikkelbaar worden, gaan piekeren of problemen hebben met slapen. Anderzijds kunnen we stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop we tegen een klacht aankijken of hoe we met problemen omgaan, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Samen met mij, als gespecialiseerde psychosomatisch oefentherapeut, kunt u dat onderzoeken en waar nodig veranderen.

Voor wie?

Herkent u meerdere van onderstaande signalen van stress, dan is psychosomatische therapie wellicht iets voor u.

Lichamelijke symptomen van stress Psychische symptomen van stress Mogelijke gevolgen van stress

Het doel van de therapie kan zijn

  • Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht.
  • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden.
  • Toepassen van ontspanning.
  • Verbeteren van ademhaling of adempatroon door lichaamsbewustwording.
  • Verhogen van uw belastbaarheid.
  • Aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
  • Inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
  • Op een andere manier leren omgaan met de klachten.
  • Vertrouwen krijgen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.

Wat gebeurt er in de behandeling?

Als psychosomatisch oefentherapeut werk ik volgens het bio psychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrokken worden. Het eerste gesprek is dan ook gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, bepaal ik samen met u de doelen en stellen we een persoonlijk therapieplan op. Er wordt van u een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderingsproces.

In de behandeling zullen gesprekken en specifieke lichaamsoefeningen elkaar afwisselen.