Oefentherapie

Wat is Oefentherapie?

Zorg voor bewegen

Oefentherapie (Cesar/Mensendieck) biedt paramedische zorg op het gebied van houding en beweging. Met behulp van oefeningen op maat, die gericht zijn op uw dagelijkse bewegingen en ook gemakkelijk kunnen worden toegepast in uw dagelijkse leven. U leert anders, beter en gezonder bewegen.

oefentherapie blijf bewegen

Gezond bewegen kun je leren

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen, ziekten en bij het ouder worden kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden.

Weer in balans komen

Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Hierdoor kun je uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. Psychosomatische oefentherapie is een specialisatie van de algemene oefentherapie en kan u helpen bij klachten die te maken hebben met stress, angst of paniek, hyperventilatie, overspanning, burn-out en psychosomatische klachten.

Oorzaak van de klacht

Bij oefentherapie wordt verder gekeken dan naar de klacht zelf. Niet alleen de (pijn)symptomen worden verminderd, maar vooral de oorzaak van de klacht wordt aangepakt. U leert voelen en begrijpen waar de klachten door ontstaan, en er adequaat op te reageren, zodat de klachten verminderen, verdwijnen en uiteindelijk voorkomen worden.

Resultaat

Door het aanleren van een goede houding en een juiste manier van bewegen zal het lichaam optimaal worden belast. Hierbij wordt gekeken naar de eisen die in het dagelijks leven aan het lichaam worden gesteld, zodat er gericht getraind kan worden. Daarnaast besteed ik aandacht aan een optimaal ademhalingspatroon en een juiste balans van spanning en ontspanning van uw lichaam. De kracht van oefentherapie is dat het herhaling van klachten leert voorkomen. Doordat u de adviezen uit de therapie direct in uw dagelijks leven toepast neemt u zelf actief deel aan uw herstel.